Разлика в квадратурата при предлагане на жилище под наем

Много често собственици, които отдават жилища в кооперация под наем към квадратурата на апартамента, които ще наемете добавят и площта на общите части от сградата. Това заблуждава кандидат наемателите и неприятен момент.


Примерно четете обява, че се отдава под наем апартамент от 100 м2. Да, обаче жилищната площ е 86 м2, а общите части са около 10 м2 и мазето е 4 м2. Така, че когато решите да наемете апартамент под наем, преди всичко убедете се, че квадратурата е реална.


На практиката съществува и друг пример при който собственика не е виновен. Примерно ако нотариалният акт е издаден през 1980 г. В него е отбелязана квадратурата на жилището. Да, но при издаване на същият документ през 1998 г. собственикът разбира, че жилището му се е уширило.

Нелепета ситуация се получава от това, че през лятото на 1991 г. е приета друга Наредба за определяне на основните пазарни стойности на недвижимите имоти. Преди тази дата в квадратурата на един имот влиза само 1/4 от площта на тераси, балкони и др. Според тази наредба към застроената площ на апартамента се добавя и цялата площ на балкони, веранди и тераси, замерени по външните им конструктивни очертания.


Накратко към площта на старо жилище се добавя площ, равняваща се на 3/4 от площта на тераси, балкони, веранди и др.

http://zazz.info/images/gallery/2012_4/458_attach_3614_normal.jpg